Utmaningen Innovation Square

Svensk möbelindustrin och formgivning står inför spännande utmaningar och förändringar. Det finns en rad faktorer som driver detta såsom mer medvetna konsumenter och inköpare, nya upphandlingsvillkor, ny teknik och digitalisering som möjliggör ny form och produktion. Samtidigt utvecklas nya cirkulära affärsmodeller som ändrar spelreglerna och skapar en ny typ av lönsamhet. Men vi tror att formgivare spelar en nyckelroll i att hitta nya möjligheter med hjälp av dagens tekniska lösningar. Ambitionen är att samverka för att nå internationell konkurrenskraft, ny kostnadsbild och nå ut via nya kanaler.

 

Det goda exemplet

Först ut var en fåtölj i trä, framtagen av den småländska formgivaren Dan Ihreborn i samarbete med Stolab i Smålandsstenar. Denna fåtölj, med sin produktionstekniskt utmanande formgivning, är ett exempel på nya grepp inom svensk möbelindustri. Fåtöljen har sex tekniska svårigheter som är lösta tack vare nära samarbete mellan formgivare, produktionschef och maskintillverkare. Ambitionen är att locka fram ny formgivning, nya produktionsmöjligheter, nya hållbarhetsaspekter och nya affärsmodeller. Kort sagt: Innovation.

 

Vad händer nu?

Efter den 31 januari 2019 sker en första selektering där formgivare och möbelproducenter som vill arbeta tillsammans över gränserna matchas ihop. Ett flertal innovationsworkshops kommer att arrangeras under 2019 för att utmana tankarna kring vad som är möjligt. Resultaten av utmaningen kommer visas upp i olika sammanhang under 2020 och få spridning, både på nationella och internationella arenor.

Juryn består av: Emma Olbers, Torsten Hild, Anya Sebton, Robin Ljungar, Marit Stigsdotter, Leif Burman, Anna Kraitz, Lars Bülow, Dan Ihreborn, Monika Mulder, Linda Löf och Erik Valvring.

Partners